Lycopersicon esculentum Mill
Solanàcies
No s’han trobat referències escrites antigues de l’existència d’aquest tomàquet al Vallès Oriental. Això ens fa pensar que és de recent introducció. Fonts orals citen que la llavor que s’ha difós, majoritàriament a l’àmbit d’estudi, prové de Terrassa passant per Vacarisses . D’altres informadors citen que la llavor els la van donar veïns que l’havien portada feia molts anys d’Anglaterra. D’altres fonts indiquen l’arribada de la seva llavor de les comarques gironines.
Planta anual de tija erecte que s’encanya. Pot superar els 2m d’alçada. Fulles compostes amb limbe fraccionat -9 folíols-, estan en disposició alterna i tenen glàndules aromàtiques. Són de color verd fosc i superen els 25cm de longitud. El fruit és majoritàriament llis tot i que té un lleuger acostellat. De morfologia oblonga. De color vermell pàl•lid tirant a rosa, amb aigües grogues a tocar del pecíol. No supera els 10cm de diàmetre per 12cm de llargada
Es trasplanta durant el mes d’abril. Es pot començar a collir a mitjans de juliol. La seva producció s’allarga fins a finals de setembre.
Ideal per menjar cru, acompanyant amanides o d'altres plants frescs d'estiu. Mala conservació. S'ha de congelar o conservar al bany maria.
Estoc no disponible per a cessions
Fons | Lloc de procedència | Data de recol·lecció | Pes (g) |
---|---|---|---|
Banc de Llavors VO | Horta la Fanecada | Dissabte, 16 de gener de 2016 | 5 |
La Panotxa | Can Po | Divendres, 01 de juny de 2018 | 1 |
La Panotxa | Can Po | Divendres, 01 de juny de 2018 | 1 |