Phaseolus vulgaris L.
Lleguminoses
L’any 1930, trobem la primera referència escrita de la varietat. Les fonts orals, indiquen que era poc comuna al Vallès abans d’aquesta època i que es va anar introduint al Vallès de manera progressiva procedent del sud de Catalunya, on era molt habitual. Hi ha coneixement del seu conreu habitual al Pla de Barcelona, des d’on, possiblement, va ser introduïda al Vallès i al Maresme.
Les fulles són lleugerament lanceolades, de color verd fosc i amb el marge poc dentat. D’entre 12-15 cm de longitud i pràcticament la mateixa amplada en el punt màxim. Les llavors són el·líptiques i de color blanc.
tradicionalment, es realitza la sembra entre el 7 i el 12 de juliol. Es cull a partir de mitjans d’octubre ja que és una mica més primerenca que el ganxet.
Les referències orals, indiquen el seu consum per seca. Un cop cuita, gairebé triplica el seu pes, sobretot al final de l’anyada.
Estoc no disponible per a cessions
Fons | Lloc de procedència | Data de recol·lecció | Pes (g) |
---|---|---|---|
Banc de Llavors VO | cal sant | Dimecres, 12 de novembre de 2014 | 174 |
Banc de Llavors VO | El Molí de Blancafort | Diumenge, 05 d'abril de 2015 | 958 |
Banc de Llavors VO | Can Carlons | Diumenge, 05 d'abril de 2015 | 560 |
La Panotxa | Can Po | Divendres, 01 de juny de 2018 | 123 |