Vigna unguiculata
Lleguminosa
Varietat de llegum típica de l'Empordà i del Pla de l'Estany conreada des de molt antic. D'origen africà fou introduït pels romans. També es coneix amb els noms fesolet menut, mongeta banyolina, fesolets, caragirats o escurçatites.
Presenta una tonalitat groguenca amb una taca marró al mig. D'uns cinc centímetres de llarg presenta un un ganxo menut, poc pronunciat.
Es sembra aproximadament per Sant Ponç (11 de maig). Es recol·lecta, sobretot a mà, pels volts d'agost pel fesol tendre d'esclovellar o pel setembre si és per consumir el llegum en sec.[4] Originàriament era de mata alta però s'ha anat seleccionant i ara majoritàriament es conrea la de mata baixa
Es consumeix preferentment en sec, però és exquisit consumit tendre. Es poden menjar bullits, amanits amb un raig d'oli i cansalada o incorporant-los en tota mena de guisats més elaborats
Estoc no disponible per a cessions
Fons | Lloc de procedència | Data de recol·lecció | Pes (g) |
---|---|---|---|
La Panotxa | Can Po | Divendres, 01 de juny de 2018 | 51 |