Lycopersicon esculentum Mill
Solanàcies
S’ha trobat en diversos punts de la comarca i amb origen, la majoria de vegades, forà. A Montornès aquesta varietat l’anomenen de Benissili -municipi de la vall de Gallinera, Alacant-. Fa més de 50 anys que va arribar a la comarca. A la zona del baix Montseny també s’ha localitzat. Aquí l’anomenen pebroter, en referència a la seva morfologia. L’origen del pebroter al baix Montseny és de les comarques de Girona. Durant anys ha entrat llavor d’aquesta zona a través del mercat de Sant Celoni.
Planta anual de tija erecte que s’encanya. Pot superar els 2m d’alçada. Fulles compostes amb limbe fraccionat -11 folíols-, estan en disposició alterna i tenen glàndules aromàtiques. Són de color verd clar i superen els 30cm de longitud. El fruit és majoritàriament llis i allargat tot i que es divideix en 4 cares. Pot superar els 20cm. De color vermell intens amb aigües verdes que van desapareixent a mesura que madura
Es trasplanta durant el mes d’abril. Es pot començar a collir a mitjans de juliol. La seva producció s’allarga fins a finals de setembre.
Ideal per menjar cru, acompanyant amanides o d'altres plants frescs d'estiu. Mala conservació. S'ha de congelar o conservar al bany maria.
Estoc no disponible per a cessions
Fons | Lloc de procedència | Data de recol·lecció | Pes (g) |
---|---|---|---|
La Panotxa | Can Po | Divendres, 01 de juny de 2018 | 2 |