Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació
Banc de llavors del Vallès Oriental
Projecte de recuperació i difusió de varietats locals
El banc de llavors del Vallès Oriental no comercialitza les llavors de varietats locals i les cessions que es fan, sempre de l’estoc disponible, són per a usos divulgatius, formatius i de recerca.

Patata del bufet blanc

Solanum tuberosum L.

Solanàcies

Des de 1926 tenim referències del cultiu d’aquesta varietat. Segons s’indica, a mitjans del s.XIX va entrar de França amb el nom comercial d’ Institut Beauvais (Bretanya francesa). El seu cultiu continuat entre la terra baixa –producció- i la terra alta –llavor- ha generat una adaptació al nostre clima. Històricament, els centres productors de la llavor d’aquesta patata eren l’Alt Urgell, el Solsonès -la muntanya d’Alinyà- i diverses zones elevades del Berguedà.


Morfologia

Planta anual, herbàcia i tuberosa que no supera els 90cm d’alçada, poc vigorosa. Fulles pinnades amb 7 folíols. De color verd clar i de forma lanceolada disposades en espiral al voltant de les tiges. Les patates són blanques amb la pell llisa. Tenen diversos ulls enfonsats.


Agronomia

Tradicionalment s’ha fet la sembra per Sant Josep i vist que la patata del bufet és de cicle llarg, s’arrencaven al setembre en zones de l’interior o de muntanya. A la plana del Vallès, on les condicions de calor a l’estiu eren més dures, es procedia al seu arrencat durant el més de juliol.


Consum

Especialment cremosa, per a consum en purés.


Mostres emmagatzemades al banc de llavors

Sense estoc


Tornar
© 2024 Banc de llavors del Vallès Oriental
Notes legals | Contacte